<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1500086133623123&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

logo-ara-porqueSabadell (1)

EN TRÀNSIT: DEBATS PER A UN CANVI D'EPOCA

DIÀLEGS ONLINE

23 novembre
14 desembre
Data per confirmar

Volem celebrar el desè aniversari de l'ARA de la millor manera que sabem fer-ho: a través del debat i la reflexió i compartint coneixement. 

Durant els mesos de novembre, desembre i gener, organitzem una sèrie d’almenys tres diàlegs online per abordar els grans reptes que afronta la humanitat. De la mà de grans pensadors de tot el món, i partint d’un enfocament no només de diagnòstic sinó també propositiu, debatrem com hem de viure en un món vulnerable, com hem de definir avui la condició humana o de quines maneres podem imaginar el futur.

Arcadia (1)

SEGON DIÀLEG 

PODEM IMAGINAR EL DEMÀ?

Els relats que construeixen el futur

¿El passat continua sent el punt de partida per imaginar el futur? ¿Quins són avui els llenguatges que ens permeten projectar el futur? ¿La fabulació pot ser anticipatòria? ¿Els relats distòpics i els utòpics es complementen o s’exclouen? ¿La condició humana ha d’estar entre els objectes de la imaginació política?

• Disponible a partir del 14/12 a les 12 h
• Debat online
• 90 minuts
• Moderat per Esther Vera, directora de l'ARA
• Idioma: anglès i subtitulat en català i castellà

ENTRADES SEGON DIÀLEG

Ponents

Siri

Siri Hustvedt

Siri Hustvedt és escriptora i la seva obra inclou poesia, novel·la i assaig. Formada a la Universitat de Colúmbia en literatura anglesa, actualment és docent en psiquiatria al Weill Cornell Medical College de Nova York. Els seus interessos interdisciplinaris l’han dut a treballar en els camps de la filosofia, la neurociència, la neurologia, la psiquiatria, les arts visuals i la literatura.

Premiada internacionalment per la seva obra de creació i de recerca, el 2019 va ser reconeguda amb l’European Essay Prize de la Charles Veillon Foundation per The Delusions of Certainty (2017) i amb el premi Princesa d’Astúries de les lletres.

Entre les seves obres més recents trobem el recull d’assaigs La dona que mira els homes que miren a les dones (2016) i la novel·la Records del futur (2019).

Biancardi

Carlo Ginzburg

Carlo Ginzburg és historiador. Va ensenyar a la Universitat de Bolònia, a la Universitat de Califòrnia (UCLA) i a l’Escola Normal Superior de Pisa, i ha combinat la docència amb la recerca en el que s’ha anomenat la microhistòria.

Entre els seus llibres destaquen Indagine su Piero (1982), Miti emblemi spie (1986), Occhiacci di legno (1998) o Il filo e le tracce (2006 ). La seva obra més recent és Nondimanco (2018), un assaig sobre Maquiavel i Pascal. En català podem trobar Els benandanti (1966), El formatge i els cucs (1976) i Por reverència terror (2008). Va rebre el premi Aby Warburg (1992), el Humboldt-Forschungs (2007) i el premi Balzan per la Història d’Europa, 1400-1700 (2010).

ENTRADES SEGON DIÀLEG

PRIMER DIÀLEG

COM HEM DE VIURE?

Límits d’un món en transformació (o en extinció)

L’emergència climàtica i l’amenaça pandèmica ens obliguen a repensar què vol dir habitar el món i com hauríem de fer-ho.  Com i on hem de viure per continuar vivint? Com hem d’entendre les comunitats tenint en compte que la vulnerabilitat és al centre de la vida?

• Disponible a partir del 23/11 a les 12 h
• Debat online
• 90 minuts
• Moderat per Antoni Bassas, periodista de l'ARA
• Idioma: anglès i subtitulat en català i castellà

PRIMER DIÀLEG DISPONIBLE

Ponents

Saksia

Saskia Sassen

Saskia Sassen és professora Robert S. Lynd a la Universitat de Colúmbia, a Nova York. La seva recerca està centrada en la condició urbana, i específicament en la creixent concentració de poder en les grans ciutats. És autora, en qualitat de sociòloga i economista, de nombrosos assaigs i estudis, traduïts a més de vint llengües, a través dels quals ha promogut un debat en profunditat sobre sostenibilitat, desenvolupament i globalització. Entre els conceptes que ha impulsat hi ha la idea de “ciutat global”.

És doctora honoris causa per diverses universitats i ha estat guardonada arreu del món. Va ser premi Príncep d’Astúries de ciències socials el 2013 i recentment li ha estat concedit el premi Picciotto.

Brutality and Complexity in the Global Economy (2014) i Cities at War, juntament amb Mary Kaldor (2020), són els seus darrers llibres.

Wallace

David Wallace-Wells

David Wallace-Wells és periodista i editor adjunt de la revista New York i autor del llibre The Uninhabitable Earth: Life After Warming [El planeta inhóspito. La vida después del calentamiento ] (2019), que explora al mateix temps la velocitat i l’abast imparables de la crisi climàtica i les transformacions que provocarà en la política i la cultura, l’economia i la tecnologia. 

Wallace-Wells escriu regularment sobre temes de ciència i del futur proper, centrant-se sobretot en l’emergència climàtica i el seu impacte humanitari. És membre de la fundació New America.

PRIMER DIÀLEG DISPONIBLE

DIÀLEG POSPOSAT

FINS QUAN SEREM HUMANS?

Les noves identitats de la nostra espècie

Els extraordinaris avenços de la biogenètica i la robòtica, per només esmentar dos camps de la ciència i la tecnologia, posen en qüestió la idea clàssica dels límits de l’espècie humana. ¿Hem de redefinir què és la condició humana? Com introduïm la noció d’ètica en totes les aplicacions cientificotècniques i com incidirà en l’articulació social i de les comunitats? ¿La idea de progrés continua sent vàlida?

• 27 de novembre a les 12 h
• Debat online
• 90 minuts
• Moderat per Àlex Gutiérrez, periodista de l'ARA
• Idioma: anglès i subtitulat en català i castellà

POSPOSAT (data per confirmar)

Ponents

Horvat

Srećko Horvat

Srećko Horvat és un escriptor, filòsof i activista polític croat. Ha estat implicat en nombroses iniciatives político-culturals entre les quals destaquen el Subversive Festival, del qual va ser un dels fundadors, i, des del 2014, el Teatre Filosòfic, un espai de debats entre pensadors i artistes. 

És autor d’una dotzena de llibres en croat i en anglès. Els que han tingut més ressò han estat Radicality of Love (2015) [La radicalidad del amor] i Poetry from The Future (2019) [Poesía del futuro] i està a punt d’aparèixer el més recent, After the Apocalypse. Col·labora regularment a The New York Times, The Guardian, Der Spiegel Al Jazeera, entre d'altres. És cofundador de Democracy in Europe Movement (DiEM25) i membre del consell de la Progressive International.